“MAsal yaşamlarımızda, Ma’nın* özünde yol alıyoruz ve bu anlamda her birimiz birer ölümlü ya da ölümsüz Masal kahramanıyız.”—————————————————————Mitolojide geçen ilginç canlıları, arketipleri ve doğa üstü varlıkları bir araya getirmek, birlikteliklerindeki kadim bütünlüğü ve evrensel mesajı görmek, kişinin kendini arayış yolculuğunda önemli köşe taşlarıdır.

Carl Gustav Jung’a göre insanlığın kolektif bilinçaltına bağlanıp bu simgeleri, varlıkları buradan çekip dünya algımıza taşıyan da bizleriz.
Kimisi aslında bir erdemin, kimisi olasıkların, kimisi bir sorunun geri bildirimi olabilir. Bakıldığında her biri “Bir ve Bütünü” tamamlayan sıfatları ve özellikleri barındırırlar.
İster Mitoloji olsun, ister masal, mit ya da hikayeler bizi bize anlatan sembol diliyle, yaşam algısında farkındalık bilinci barındıran özel kaynaklardır.
İnsanı ve evreni tanımak isteyip de, kendini arayış yolculuğunda mitoloji ile ilgilenmemek bu yüzden olası değildir.
Mitoloji, sembol diline kodlanan mesajlar ve mitolojik arketipler, kendini bilmek, tanımak için değerli birer kolektif hazinedir. Her yolculuk kişinin kendinde başlar ve yine kendinde biter. Kahramanın yolculuğudur bu.
Kaynak: Apelasyon
•
Bir Psikolog olan Petruska Clarkson’a göre de;
Mitoloji, masal, öyküler ve efsanelerdeki karakterlerle özdeşleşmenin, yaşamın sorunlarına ilişkin düşünmeyi, gerekli dersleri çıkarmayı, yaşamın anlamını sorgulayarak ve yaşamlarımıza anlam katarak, ortaya çıkan sorunlar ve ikilemleri çözmek adına önemli bir yol olarak görmektedir.
•Masallar, Mitler ve Hikâyeler uyutmaz, uyandırır.•
Yeter ki bizler bu uyanışın neresinde olduğumuzu fark edelim. Kendimizi hikâye ve masallar aracılığıyla gözlemlerken, yaşamdaki rollerimizden soyunarak, aslolan öz ben’liğimizin arayışında ve peşinde olalım.”
Evren Balgöz
Mitoterapi MAsal 📖®️
Maya Kitap 🐢
[*] “Ma” en eski uygarlıklardan bu yana “yer, ana ve toprak” üçlemesi ile birlikte anılmış. Mu uygarlığından bu yana tek hecede anılan ilk ana tanrıça arketipi, diğer bir değişle “toprak, tapuat ya da tabiat ana.‟
