Öğrenme

“Konuşurken anne babasının yaptığı aynı mimikleri öğrenmeyen kim vardır ya da en iyi arkadaşının yapabildiğini görerek korkularını aşmayan? “

Albert Bandura’ya göre; kişi, çevre ve davranış; bireyin öğrenmesini etkileyen üç bileşendir. İnsanlar, çevrelerindeki diğer bireyleri  gözlemleyerek birçok davranışı öğrenirler. Gözlemleme, beynimizde  pekiştirme veya cezalandırmaya ihtiyaç duymadan  direk olarak öğrenme etkileri oluşturur.

Bizler birçok davranışı taklitle kazanırız. Davranışlarımızda genetik faktörlerin etkisi olsa da,  çevreleyen modeller ve yaşadığımız ortam bizi daha çok etkiler.

Çocuklarda taklitle öğrenilen davranışlardan biri de, onlara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasıdır.

Bebeklerde  6 ila 8. aylarda ilk  süt dişleri ağız  içerisinde sürmeye başlar.  Süt dişlerinin sürmesiyle birlikte onları, çürükten koruyabilmek için  diş temizliği işlemi de hemen  başlamalıdır.

Çocuklar, 2- 2,5 yaşından itibaren dişlerini fırçalamayı öğrenmeli ve düzenli olarak diş fırçalamayı da alışkanlık haline getirmelidir. 

Diş fırçalamayı öğretmenin en kolay yolu ise anne-baba olarak çocuğa örnek olmaktır. Ev içinde büyüklerin diş fırçalamasını izleyen ve hatta onlarla birlikte bu işlemi yapan çocuk, bu alışkanlığı çok daha kolay kazanacak ve anne-baba da örnek olarak çocuğa en iyi eğitimi vermiş olacaktır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s