Doğru büyük abdest nasıl yapılır?

Doğru büyük abdest nasıl yapılır?

Kontinens nedir?

Büyük abdesti sosyal olarak kabul edilebilir bir süre tutabilmektir. Bunun için bu bölgenin kas ve sinir yapısının normal olmasını gerektirir. Bu bölgenin sinirleri sakral 2. Sinir ile 4. Sinir arasından çıkar. 

Büyük Abdest nasıl yapılır? 

Sabahları kalktıktan sonra bir bardak ılık süt sindirim hareketini başlatır

Sindirim sistemi faaliyeti başlar. Bu mideden kalın bağırsağa kadar hareketin artmasına neden olur. Sabah uyanınca, yemek düşünmek (ağzımızın sulanması ile örneğin) bağırsak hareketleri de başlar. Bir anlamda bağırsaklarımızda uyanır. Öncelikle tuvalete gideriz.

O sırada bir bardak ılık su ya da süt tam anlamıyla bağırsaklarda bir şenlik havası yaratacaktır. Bu şekilde besinler bağırsak içinde itilirler, kalın bağırsak içinde de biriken dışkı ileri doğru itilir. Özellikle bir at nalına benzeyen sigmoid kolonun düzleşmesi ile rektuma iner ve orada sıvı mı katı mı gaz mı olduğu anlaşılır, iç ve dış sfinkterler sosyal kabul edilebilir süre içinde tutulmasını sağlar. Büyük abdest en fazla 7 kez geciktirilebilir. İlginç bir bilgi. Bunun deneylerini yapmışlar. 

Sonrasında kişi çömeldiğinde, kement şeklinde rektumu saran kas gevşer, rektumun açısı düzleşir, anal sfinkterler gevşer ve ıkınmak suretiyle büyük abdest yapılır. 

Sağlıklı bir büyük abdest için bütün sistemin mideden başlayarak sağlıklı çalışıyor olması gerekir. 

Uygun defekasyon (büyük abdest) nasıl yapılır? 

Mümkün olduğunca aynı saatlerde tuvalete çıkılmalıdır. Sabahları bir bardak ılık su içildikten yaklaşık 15 dakika sonra büyük abdest hissi oluşur. 

Büyük abdest yapma süresi 15 dakikayı geçmemelidir. Artık sosyal medya ve akıllı telefonlar yüzünden tuvalette geçirilen süre telefonun şarjı ile ilgili olmakta. 

Ancak, iyi tarafından bakarsak, sosyal medya aşırı ıkınmayı engellemektedir ve biz özellikle makat hastalıklarında aşırı ıkınmayı istemeyiz. Ikınmak büyük abdest için gereklidir. Ama aşırı ıkınma, basur hastalarında kanın aşırı göllenmesine, bu damarlarda pıhtı oluşmasına, kanamalara, makat çevresi sinirlerin aşırı gerilmesi sebebiyle yaşlılıkta büyük abdest tutamama gibi sorunlara neden olur. İyi defekasyon kendiliğinden yapılan defekasyondur. 

Dışkılama alışkanlıklarındaki yanlışlıklar, özellikle makat hastalıklarının sebepleri arasındadır. Yapılan temel yanlışlar, uzun süren ve aşırı ıkınarak yapılan büyük abdesttir.

Düzenli büyük abdeste çıkmak doğanın bahşettiği en büyük mutluluklardan biridir.

Birlikte daha iyiye

Prof. Dr. Gökhan Akbulut

Proktoloji.org sitesinde yayınlandı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s