Beyin Tümörleri

  • Beyin tümörü belirtileri beyin tümörünün tanısında çok önemli role sahiptirler. İyi ya da kötü huylu beyin tümörleri belli bir büyüklüğe ulaştıkları zaman kafa içinde basınç artışına neden olur. Buna bağlı olarak da beyni bir tarafa doğru itebilir ya da beynin dokusu ya da sinirlerini işgal edip fonksiyonlarını bozabilirler. 

Beyin tümörü belirtileri nasıl anlaşılır?

Beyin tümörü belirtileri nasıl anlaşılır sorusu pek çok kişinin merak ettiği bir konu. Beyin tümörü belirtileri kafa içi basıncının artması ile veya tümörün beyinde yerleştiği yere göre seyreder.  Kafa içi basıncının artması sonucu bazı belirtiler ortaya çıkabilir; Baş ağrısı (genellikle sabahları daha şiddetlidir), Apati (haraket ve mimiklerde yavaşlama) bulantı, kusma, epilepsi nöbetleri (havale geçirme).

Başağrısı: genellikle sabahları daha şiddetlidir.

Tümörün beyinde yerleştiği yere göre belirtiler ortaya çıkabilir; kol ve bacaklarda güçsüzlük, uyuşma, dengesizlik, bilinç bozulması, kişilik bozuklukları, işitmede azalma ve bazı yeteneklerinizde (hesap yapma, yazı yazma gibi) bozulma beyin tümörünün belirtileri sayılır.

  • epilepsi nöbetleri (havale geçirme) sık görülen belirtilerdendir.
  • Epilepsi beyinin anormal elektriksel aktivitesinden kaynaklanır.

Görme, İşitme, Koku gibi duyu organlarında ne gibi belirtiler verebilir?

Tümör görme yollarında yerleşmiş ise görme bozuklukları, görme alan defektleri, çift görmeye neden olabilir. Konuşma merkezi etkilenmiş ise konuşma ve anlamada yetersizlik olabilir. İşitme sinirini etkileyen tümörler işitme azlığı kulakta çınlama problemleri ve komşusunda yerleşen yüz siniri etkilenmiş ise yüz felci ile ortaya çıkabilir. Koku siniri etkilenmiş ise koku alamama şikayetine neden olabilir.

Hormonal düzensizliklere neden olur mu?

Beyin tümörünün belirtilerinden biri de hormonal bozukluklar ve buna bağlı klinik semptomlardır. Örneğin erken puberte, el ve ayaklarda büyüme (akromegali), menstrual siklus bozuklukları (adet düzensizlikleri), hipertiroidi, kortizol yetmezliği veya fazlalığı gibi değişimlere dikkat etmek gerekir. 

Akromegali: El ve ayaklarda büyüme ile ortaya çıkan bir kliniktir.

En sık görülen bulgular nelerdir.

Bu yakınmalardan biri ya da birkaçı ile beyin tümörleri belirti verebilir. Başağrısı ve epilepsi nöbetleri en sık görülen bulgulardır. Beyin tümörü belirtilerinden birini bile fark ettiğinizde mutlaka uzman bir doktora görünmelisiniz.

Doc. Dr. Mehmet Şenoglu

Beyin Cerrahisi Uzmanı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s