Baş Boyun Tümörleri

Baş ve boyun kanserleri dendiği zaman geniz, burun ve çevresi, tükürük bezleri, kulak,  ağız içi yapılar, boğaz ve gırtlağı tutan kanserler kastedilmektedir.

Baş ve boyun kanserleri, erken teşhis edildiği zaman sağkalımaçısından yüksek başarı sağlanan bir tümör grubudur. kanserebağlı ölüm nedenleri arasında 6’ncı sırada yer alan, erkeklerde 2-4 kat daha fazla izlenen baş boyun kanserlerinde erken dönemde tanı konduğunda başarı %80’ler civarında iken, ileri dönemlerde bu oran yarı yarıya azalmaktadır. Tüm dünyada yılda yaklaşık 700.000 kişide teşhis edilen yaklaşık 5 yıl içerisinde bu sayının yarısının ölümle sonuçlanması erken tanının önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Bu bölge kanserlerinin oluşmasında en sık sebep tütün ve alkol kullanımı olsa da çevresel ve genetik faktörler, sanayi ürünleri, radyasyon maruziyeti gibi sebeplerde tümör gelişimine yol açmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar bazı virüslerin de baş boyun bölgesinde bazı tümörlerin gelişimine yol açtığını göstermiştir.

Baş boyun kanserlerinin belirtileri sıklıkla bu bölgede giderek büyüyen sıklıkla ağrısız kitleler, iyileşmeyen yaralar, yutma zorluğu ses bozuklukları nefes almada ve konuşmada zorlanma, burunda tıkanıklık ve kanamalar sayılabilir. Özellikle 2-3 haftadan uzun süren şişlikler, ses bozuklukları ve geçmeyen yaralar varlığında vakit kaybedilmeden bir Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Hekimine başvurulmalıdır. 

Tanı için biyopsi gereklidir. Genel anestezi altında alınması gerekebilir. Tedavi sıklıkla özellikle erken dönemlerde cerrahi olmakla beraber Radyoterapi ve Kemoterapi hastalığın evresine göre tedavi planına eklenebilir. Baş Boyun Kanseri tanısı alan hastaların içinde Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi, Radyasyon Onkolojisi, Medikal Onkoloji, Radyoloji ve Patoloji Hekimlerinden oluşan bir konseyde değerlendirilip tedavi planlaması yapılmalıdır.

Prof. Dr. Tolga Kandoğan

KBB Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s