İnovasyon için en uygun yerlerden biri Teknoparklardır. Teknoparklar; Üniversiteler/araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde Ar&Ge ve inovasyon çalışmalarını sürdürdükleri; birbirleri arasında bilgi ve teknoloji transferi gerçekleştirdikleri; akademik, ekonomik ve sosyal yapının bütünleştiği organize araştırma ve iş geliştirme ekosistemleridir.
Teknopark kavramı 1950’lerde Amerika’da Stanford Üniversitesinde ortaya çıkmışken; ülkemizde ise bunun temelleri 1989’da atılmış ve 26 Haziran 2001 Tarihinde 4961 Sayılı Teknoloji Geliştirme Kanunu ile yasalaşmıştır. Ancak 2001 yılında ilk defa açılan teknopark sonrası (ODTÜ),üniversiteler öncülüğünde bu sayı hızla artmış ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de, Şubat 2019 itibariyle 56’sı faaliyette 54 şehirde 81 teknopark bulunmaktadır. Bunların 61’i aktif olarak kullanılmaktadır.Ancak; ülkemizde sağlık temalı teknopark 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından hizmete sunulmuştur. Ayrıca tüm teknoparklar içerisinde sağlık sektörünün oranı yalnızca %3’tür.
Sosyal ve ekonomik boyutuyla sağlık sektörü büyüyen,dinamik bir yapıya sahiptir. Sağlık ürünlerinin birçoğu ileri teknoloji gerektiren ürünlerden olup en önemli ithalat kalemlerinden biridir. Ülkemizde sınırlı sayıda bulunan medikal malzeme üreticileri yurtdışından teknoloji transferi yoluyla üretim yapmaktadır. Diğer teknoloji yoğun sektörlerde olduğu gibi sağlık ürünlerinde de Ar-Ge için en uygunortamlardan biri teknoparklardır. Sağlık hizmeti sunan organizasyonlar tıbbi kuruluşlar oldukları kadar ekonomik ve sosyal amaçları da olan yapılardır. Bu yapıların bilimsel ilkelerle yönetilmesi sağlık hizmetini alan, hizmeti sunan ve finansmanını sağlayan kişi ve kurumlar için büyük önem taşımaktadır. Sağlık organizasyonlarının farklı yönetsel düzeyleri için gereksinim duyulan yöneticilerin eğitimi de aynı şekilde önemlidir.
Sonuç olarak sağlık teknoparklarının yönetiminin de sağlık merkezleri gibi düşünülerek ona uygun olarak yapılması gereklidir. Sağlık teknoparklarında SWOT analizi yapılarak; analiz sonrasında ise yurtdışında çeşitli ülkelerden örneklerde incelenerek, ülkemizde yeni açılacak olan sağlık teknoparkları için rol model oluşturulmaya çalışılabilir.
Çok güzel bir yazı emeğinize sağlık. Teknoparklar, neden üniversiteler içinde? Daha çok sanayi içinde olması gerekmez mi ? İş adamı, iş zekası, sermaye ve vizyon ihtiyacı var. Ulusal ve uluslar arası pazarlama ve marka oluşturma bunun uzantısı bir diğer önemli ihtiyaç. Tekrar teşekkür ederiz.
BeğenBeğen