Ünlü teknoloji şirketi IBM insanlara, bir kez daha büyük bir meydan okumada bulundu.
Derin Mavi ( Deep Blue) adlı bilgisayarıyla dünya satranç şampiyonu Garry Casparov’u yenen şirket, Watson adlı bilgisayarla Amerika’nın en uzun süreli ve popüler yarışması Jeopardy ! ‘ i de kazandı.
2004 yılında Jeopardy ! yarışmasına katılan Utah’lı bilgisayar programcısı olan Ken Jennings, yarışmanın 182 takvim gününe yayılan birbirini takip eden 74 bölümünü kazandı. Jennings’in 74 bölümde elde ettiği birincilik ve bir ikincilik nedeniyle kazandığı ödül toplamı iki buçuk milyon doları aşmıştı. Daha sonra çıktığı Jeopardy! yarışmalarında bir 800 bin dolar daha kazandı. 2005 yılında daha önceki yirmi yılın en güçlü birincileri olan 145 kişi ile mücadele ederek, Jeopardy ! Şampiyonlar Turnuvası’nda ikinci oldu ve 500 bin dolar kazandı. 2011 yılının Şubat ayında ise, Şampiyonlar Turnuvası’nın galibi Brad Rutter ile birlikte, IBM mühendislerinin geliştirdiği Watson adlı bilgisayarla karşılaştı. Yarışmada amaç, yarışma sunucusu soru ile ilgili ipuçları veriyor, yarışmacı ise ipucuna karşılık gelen doğru soruyu bularak hızlıca butona basıyordu. Butona erken basıp, doğru cevapları veren Watson, insanlığa yapay zekâ karşısında ikinci bir yenilgiyi tattırdı. Bu iki insan şampiyonu yendi ve kazandığı, 1 milyon dolar ise iki hayır kurumuna bağışlandı. Yarışmada, Jennings, 300 bin dolar, Rutter ise 200 bin dolar kazandı. Her ikisi de kazandıkları ödülün yarısını hayır kurumlarına bağışladı.
Watson’un programcıları bilgisayara; Wikipedia, haber makaleleri, sözlükler, eş ve zıt anlamlı kelimeler ile uzmanlık konularına ilişkin kavramlar, tanımlar içeren sözlük ve kitaplardan 200 milyonu aşkın sayfa yüklemişti. Ancak, Watson, Jennings ve Rutter’ı yenmesine rağmen yine de bir aksaklık vardı. Watson argoyu ve İngilizce’nin nüanslarını anlamakta zorlanıyordu. Jeopardy!, yeniden yayınlanmaya başladığı sırada, Watson ekibi, bilgisayarın veri bankasına, argo ve kısaltılmış kelimeler sitesi olan Urban Dictionary’yi de kopyaladı.
Ancak Watson bunları ayırt etmekten acizdi. Araştırmacılar, Watson’un programına bir argo filtresi de eklediler, ancak Urban Dictionary’nin geniş terim ve sözlük hazinesi nedeniyle, bu tedbir yetersiz kaldı ve Urban Dictionary programı ise Watson’un hafızasından silindi.