Masalların gücü Melek Alev yazdı

Masalların Gücü

Masum bir çocuğun dudaklarından dökülür ” bana bir masal anlat” sözleri…Bu sözleri ben de çocukluğumda dedeme söylerdim. Onun anlatacağı masalları zevkle dinler, masalı anlatırken zaman zaman uykuya yenik düşünce onu dürtükleyerek uyandırırdım. Dedem her gece birbirinden güzel masallarını bıkmadan usanmadan anlatır, masal bulmakta zorlandığı gecelerde, ” dede uyduruk masal anlat ” ısrarıma dayanamaz ve tüm yaratıcılığını kullanırdı.

Okumayı öğrenince masallarımı kendim okumaya başladım.

Andersen’den Masallar, Grimm Kardeşler, La Fontaine, Dede Korkut Masalları’nı zevkle okur, o zaman ki çocuk aklımla onları yorumlamaya çalışırdım. Masaldaki büyüye kapılır, karakterlerle ilgili hayaller kurardım.

Bir dergide okuduğum Necef Uğurlu’ya ait güzel bir yazı tekrar o günlerimi anımsattı bana…

Yazı; dinlediğim ve okuduğum o güzel masallardan örnekler vermiş ve masalcıların masal gibi yaşanan hayatlarından söz ediyordu.

Örneğin Andersen; ayakkabı tamircisi bir baba ile alkolik bir annenin oğlu olarak dünyaya gelmiş ve komşularının kütüphanesinden bol bol kitap alıp okuyarak hayal gücünü geliştirmiş ve o güzel masallarını bize hediye etmiş.

Bir başka masal kahramanı Heidi’nin yazarı Johanna Sypri tıpkı Heidi gibi Alpler ‘de çocukluğunu geçirmiş; oğlunu ve arkasından da eşini kaybettikten sonra kendisini hayır işlerine adamış, yaşamının son 15 yılını çeşitli hayır kurumlarında çalışarak geçirmiş ve 50’den fazla öykü ve birçok roman kaleme alarak tüm gelirini savaş yaralılarına bağışlamış.

Tebriz’de dünyaya gelen Küçük Kara Balık’ın yaratıcısı Samed Behrengi ise genellikle masallarında büyüklere mesajlar vermiş ve öyküsünü tüm dünyaya dinletmiş. Küçük Kara Balık’ta cesaretin önemine vurgu yapan yazar, hayatı sorgulayan bir balığın serüvenlerini bize aktarmış.

Alice Harikalar Diyarında’nın yazarı Lewis Carrol ise hayatı boyunca dinine bağlı olması ve din adamlığı yapmış bir kişi olmasına rağmen en büyük sevdası matematikmiş ve masal Alice Lidell isimli küçük bir kızın ısrarı üzerine yazılmış.

Eflatun Cem Güney Dede Korkut Masalları ile birçok ödül almış, Sabahattin Eyüboğlu ve Orhan Veli Kanık La Fontaine’den çeviriler yapmış, Nasreddin Hoca ise fıkralarını akıcı bir dille yazarak dilimize kazandırmıştır.

Farklı hikâyeleri ile daha birçok yazar ve masal..

Masallar yüreğimizi yasladığımız kadim dostlarımız gibiler…Çocukluğumdaki bu masallar, yaşamım boyunca benimle birlikte yol aldı ve en zor zamanlarımda yaşam yolculuğumun anahtarı oldu .

Albert Einstein’ın söylediği gibi;

” Hayal gücü bilgiden daha önemlidir, bilgi sınırlıdır. Hayal gücü dünyanın etrafını döner, ”

Çocuklarımızın hayal gücünün masallarla, Kibritçi Kız’ın yaktığı kibritlerin alevinde gördüğü düşler kadar zengin olması dileğiyle…

Melek Alev

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s